2020. december 23., szerda

Nyílik a huszonharmadik ablak



NAPI AJÁNDÉK:

Az utolsó munkanapom az évben. Szólt az ébresztő zene, és ahogy kinyomtam, úgy ki is kapcsoltam, ne is zargasson másfél hétig. Na.
____________________

Világos volt. Csaknem pitymallott mire a ligethez értem.
🌞 Kisütött a nap, sőt napfénybe indultam haza, mert elengedtek kettőkor. Na.
____________________

Tesóm a logisztikus itthon. Már beszerzett mindent ami az ünnepi menükhöz kell. Rám a főzés vár. Had várjon. Szép komótosan. Nem pörgetem túl.
Halászlé, rántott hal, nyunya, székelykáposzta, körömpörkölt, hagymás rostélyos, paradicsomos káposzta, tekert virsli, lencseleves, valami süti, zserbó... Nem, ez nem egy nap lesz. Ez a tervezet karácsonytól szilveszterig. Na.
____________________


ELENGEDÉS:
Mindig bebizonyosodik, hogy nem tudok mit kezdeni az ünnepi hangulatokkal. Jobban szeretem, ha a hétköznapok tartalmasak, ha a mindennapok csillognak.
A kiemelt ünnepek csak társadalmi emlékeztetők, kulturális zászlók, történelmi figyelmeztetők vagy családi apropók. Kellenek, de ne erre a pár napra toluljon az összes érzelem. Na.
____________________


MESE:
Nyámnyilaföld szépen virult. Zöld erdőket, dús legelőket, gazdag falvakat láttál, ha arra jártál. Minden jól ment.
De az ország egy szegletében volt egy fa. A feketefa. Nem volt se termése, se virága, de még egy árva levelet sem hozott. Azt hinnéd, kiszáradt, csak hogy minden évben új ág jelent meg a fán. A kicsit babonás nyámnyilák nem merték kivágni, sőt nagy ívben elkerülték.
Egyszer aztán jött a hír, a feketefa kirügyezett. Az nem lehet, hurrogták le a hírhozó fiúcskát.
De aztán megint jött a hír, a feketefa virágba borult. Na ezt látni kell, s a nyámnyilák csodájára jártak. Mikor aztán a termés is beérett, őrt állítottak a feketefához, mert az bizony színarany almákat termett.
Megenni nem merték, mert mégiscsak gyanús volt ez a nagy változás, csak bámulták.
Aztán megérkeztek a hivatal emberei. Összeszedték az aranyalmákat, és a kincstárba vitték. Majd szemrevételezték a nyámnyilák falvait, legelőit, erdőit, s igen elégedettek voltak, ezért kivetették a nyámnyilaadót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése