2014. június 8., vasárnap

Lázár Ervin: Kisangyal (könyvjelző)


  • Stílus: 10 pont
  • Tartalom: 10 pont
  • Hatás: 10 pont
  • Hangulat: Vagy a könnyem nyelem, vagy feláll a szőr a hátamon, vagy elkap a röhögés, akár mind ez egy oldalon, sőt egy mondatban.
  • Külcsín: nem értékelhető, ezért inkább itt az íróról egy portré
  • Újrázás: néha-néha majd előveszem valamelyik mesét
  • Tanulság: Dömdödöm

  • Lázár Ervin most is mesél, csak 
    ezek a novellák a felnőtteknek szólnak. Az eszemet célozzák a sziporkázó mondatok, de a szívbe találnak. Megtudtam, hogy egy kutyát jobb Bartusek Gézának nevezni, mint Nérónak. Hogy egy semmitmondó politikus-kézfogás milyen vicces lehetne, ha a gyerekek szemével néznénk. Hogy hogyan kell megmenteni a világot. Hogy az árulás akkor a legsúlyosabb, ha magunknak fordítunk hátat. Hogy az író lakott Kőbányán és itt is sok csodát látott. Némelyik történttől megállt bennem az ütő. Mit nekem Stephen King, elég egy csipet Lázár Ervin:

    Hildácska kacag

    - Mint a varjú. Brr - rázkódott össze az erdei tanító felesége - olyan ez a vénasszony, mint a varjú.
    - Ugyan, kedves - mondta a férje -, öreg, ennyi az egész. Majd kialussza magát és elmegy. Hadd aludjon.
    - Mint a varjú - hajtogatta az asszony.
    Tényleg volt benne valami varjúszerű. Már délután, amikor észrevették - összehúzódzkodva bandukolt az öregasszony a keményre taposott havú erdei úton, furcsa volt, hisz sosem járt erre idegen, különösen télen, most meg a karácsonyi szünet derekán jártak, még a pirosra csípett arcú gyerekek csizmás karavánja sem tűnt fel reggelente a hóval lepett fák közt - felkiáltott az asszony: nézd, éppen olyan, mint egy madár.
    - Mint egy agyongyötört, fáradt madár - mondta a férje.
    Az öregasszony alakja nőtt-nődögélt, madárszerűsége behúzódott a szoknyája ráncai közé, emberi alakot öltött, madárszerűségével félelmetessége is odalett, csak szánalmassága maradt vele kitartóan, s amikor már a kopogásra ajtót nyitottak neki, láthatták, hogy a szánalmasság az arcába is beette magát, mint a rozsda, tekintetét is megtépázta, örök időre szólón meggörbesztette vállát, megrongálta dereka ívét és térde hajlatát.
    Mégis volt benne valami varjúszerű. Mintha lesütött szeme bármelyik pillanatban gyors feketerigó-röppenéssel megmérhette volna őket, a házat, isten háta mögötti magányos lakásuk csendjét, homlokuk pajzsa mögött ágaskodó gondolataikat.
    - Fáradt vagyok - mondta az öregasszony, szürke ázott veréb a tekintete, nem feketerigó-röppenés, szinte nem is érintette a tanítóék arcát.
    Enni adtak neki meg vörös bort. A tanítóné kérdezősködni akart, férje egy gyors pillantással leintette, csendben evett hát az öregasszony, ijedten, vajpuhán, mintha bármely pillanatban fölkiálthatott volna az étel, nem, nem akarom ezt a testet táplálni.
    A tárgyak azonban némák maradtak, de egyetértően némák, az öregasszony reszkető kézzel törölte meg a száját, fölegyenesedett, a hátralökött hokedli sikkantott mögötte a kövön.
    - Isten áldja meg magukat - mondta, s a hangja, tekintete megkeményedett, olyan volt ez a köszönet, mint egy átok vagy legalábbis erdei tanítóékon kívül mindenkinek az elátkozása.
    A vendégszobában bontottak neki ágyat, az erdei tanítóné, miközben a hosszú, nyirkos folyosón a tiszta huzatot cipelte, arra gondolt, holnap valamennyit eldobja, elégeti, és undorral fogta a ropogós, fehér ágyneműt, pedig akkor még nem is érintette az öregasszony teste.
    - Ne haragudjanak - mondta az öregasszony -, az ajtót magamra zárom.
    Megremegett, a szeme megvillant, vagy talán nem is ez a helyes kifejezés, hogy villant, csak egy parányi időre kitágult, de sugarai nem kifelé lobbantak, inkább be, a koponya belseje felé, mint egy puskacsőbe fulladt lövés, olyan volt ez a szemtágulás.
    - Csak zárja - mondta lassan a tanító, igyekezett könnyed és vidám hangon beszélni, mintha mi sem lett volna természetesebb, minthogy az amúgy is zárt lakásban a vendég még külön bezárkózik.
    - Mint a varjú - hajtogatta ott bent a felesége, a tűzhely torkában lobogó ágyneműkre gondolt, a kis Hilda ágyát közelebb húzta a magáéhoz, s rögtön lefekvés után fölpattant, s kulcsra zárta a hálószoba ajtaját.
    - Ugyan, ugyan - mondta zavartan a férje, de a kulcscsikordulástól ő is megnyugodott.
    Másnap reggel kicsit megszégyenülten néztek egymásra, már nem értették, mitől riadtak meg olyan ostobán előző este, az éjszaka eltakarodott, belőlük is elvitte a homályos zugokat.
    Az öregasszony is felébredt, a reggel mintha neki is békességet hozott volna; arca, mint egy szép, sokat tudó fatörzs. Úgy tett, mintha évek óta ott lakna, egy sámlira kuporodott a konyhában, szelíden nézte a tevő-vevő tanítónét, később kezéből kivette a szakajtó krumplit, és maga látott a hámozáshoz.
    Hildácska is kitotyogott a konyhába, félelem nélkül közelítette meg a varjú-vénasszonyt, az meg hirtelen letette a szakajtót, a krumplihéjat az öléből a földre söpörte, ráejtette a kést és gyökérkarjait a kislány felé tárta, mintha legkedvesebb rokonát akarná keblére ölelni.
    A gyermek mosolyogva röppent az ölébe, a tanítóné hökkenten nézte, hogy a görbe karvalyujjak a kislány hátára tapadnak. Mintha nem ölelni akarná, hanem összeroppantani.
    A köszönete átok is, az ölelése fojtogatás is. Ó, csak menne el - gondolta a tanítóné.
    De a vénasszony nem ment el. Soha nem kérdezte, maradhat-e, a tanítóék meg nem szóltak semmit, úgy maradt ott az isten háta mögötti házban, mint ahogy szelíden, magától értetődően megjön a nyár után az ősz.
    Pár hét múlva már hiányzott volna, ha elmegy, nemcsak azért, mert sokat segített a ház körül, s mert a kis Hildával imádták egymást. Másért is. Talán az ódon, töredezett kövű folyosó is bánatosan felsóhajt, ha egy este nem hallja lassú, csosszanó lépteit, ahogy szobája felé igyekszik, kezében a magasra tartott petróleumlámpával.
    Soha nem beszélt arról, kicsoda, micsoda, mit csinált eddigi életében. A tanítóék meg nem kérdezték. A bánat miatt, csupa bánat volt ez az öregasszony, szenvedéssel teleírt, még hátulról is lehetett látni rajta, hogy nagyon sokat szenvedett.
    Nem kérdezték tőle. Csak egyszer fordult hozzá a tanítóné, hónapok múltán: „Hát nincs magának senkije?,,
    - Csak maguk - kiáltott az öregasszony -, csak maguk!
    Visszanyelte a feltörni készülő sírást, s napokig szavát sem lehetett venni.
    Lassan-lassan az öregasszony lett a ház belső minisztere, a konyhába a tanítóné akár be se kellett tegye a lábát. Áldás lett neki az öregasszony, ünnepeken, iskolai szünetek alatt napokra elmehettek hazulról, ráhagyhatták Hildácskát, hiszen az anyja kezében sem volt jobb helyen.
    Csak a rákövetkező tél ne jött volna, csak az a férfi ne jött volna.
    A férfit a faluban látták, tíz kilométerre erdei házuktól, a presszóban. Őszhaja volt, baljós tekintettel bámulta roppant markába rejtett poharát. Arcát lassan - mintha fájna neki nyaka elfordítása - a pult mögött álló lány felé emelte.
    - Itt kell neki lenni - mondta -, itt az erdőségekben.
    A lány nem válaszolt neki, látszott rajta, hogy fél.
    Semmiféle idegen öregasszony nem él erre - mondta egy férfi. - Mi aztán tudnánk, ha itt élne.
    Az idegen mintha nem is hallotta volna a közbeszólót, ugyanolyan csigalassúsággal, mint az imént, a pult mögött álló lány felé fordult.
    - Le kell számolnom vele - mondta. - Rendezni kell a számlát.
    Marka veszett erővel ölelte körül a vastag falú pálinkáspoharat, ökle bütykein megfehéredett a bőr.
    Az erdei tanító feleségében oktalan félelem ébredt, akaratlanul csúszott ki a száján a kérdés.
    - De hát mit vétett magának szegény?
    Az ember most vadul kapta fel a fejét, súlyos pillantással mérte végig az asszonyt, mintha azt latolgatná, megéri-e, hogy fölugorjon, és szétmorzsolja a kérdezőt.
    - Szegény! - mondta megvetően, aztán elfordult, újra maga elé bámult, és beszélni kezdett.
    - A bizalmamba férkőzött ez a némber. Ó, pokol... még szerettem is. Rábíztam a kislányom. Érti?! A kislányomat! Még most is hallom a nevetését. Minden éjszaka hallom a kislányom nevetését, amikor tiszta csendes idő van.
    Elhallgatott.
    A tanítóné torkában ott feszült a kérdés, de nem merte kimondani, nem mert megszólalni, lélegzetet venni se mert.
    Az idegen fölállt. A poharat csörrenve az asztalra dobta.
    - És megölte, értik! Megölte a lányomat! Hároméves volt. Nem hallják?  Nevet. Most is nevet.
    Feszülten figyelt, az arca szinte gyengéd lett, magasba emelte.
    A tanítóné akkor már roppanó ujjpereccel szorította férje karját.
    - Menjünk - suttogta.
    - Ha el nem viszi a rendőrség előlem, ezzel a két kezemmel tépem szét - mondta az ember, s maga elé tartotta roppant kezeit, mindkettőt külön, külön hosszan nézte, mint kedves, nagy feladatra hivatott gyermekeit. - És csak tizenöt évet kapott. Tizenöt év! Holott ezer évig kellett volna forró szurokba főzni, szöges korbáccsal ostorozni, miszlikbe vágni! Tizenöt év! Ott a bíróságon megmondtam, ez az ítélet nekem nem elég. Az én lányom fehér koporsójáért sem elég, a lányom kisujjáért, egyetlen haja száláért nem elég! Egy éve szabadult, azóta keresem.
    Megint maga elé emelte iszonyatos markát, s hosszasan nézte.
    - Megtaláljuk, biztos, hogy megtaláljuk - mondta nekik, s vicsorogva elmosolyodott.
    A tanítóné felugrott, kirohant az ajtón, a férje alig győzött utána menni.
    - Úristen - jajongott a nő -, úristen, már négy napja egyedül van vele.
    - Ugyan- mondta a férj -, rémmese az egész. Bolond ez a férfi. Nyugodj meg.
    Rohant velük a terepjáró a sötét erdőn keresztül, s óráknak tűnt, míg megálltak az erdei ház előtt.
    Égett odabent a lámpa. A tanítóné hanyatt-homlok rohant a házba, feltépte az ajtókat, mellében már meggyűlt a sikolyra kész levegő.
    A szobában a kályha mellett ült az öregasszony, ölében Hildácska. Mindketten nevettek, fénylett a szemük.
    A tanítóné sírva fakadt, odatérdelt melléjük, egyszerre ölelte át az öregasszonyt és a gyermeket. Sokáig nem tudott szóhoz jutni a görcsös zokogástól.
    Az öregasszony hamuszürke arccal állt fel.
    - De hát mi baj van, az istenért?
    - Semmi, semmi - mondta a tanító. - Kellemetlenségeink voltak, ne törődjön vele.
    A tanítóné átkulcsolta az öregasszony nyakát.
    - Ne haragudjon rám, drága, ne haragudjon.
    - De hát miért? - kérdezte sírósan az öregasszony. - Dehogy haragszom, miért haragudnék.
    - Nincs semmi baj - mondta a férfi. - Egy bolondság megriasztott bennünket. Aludjunk rá egyet. Aludjuk ki.
    És éjfélkor éles zörrenések az ablakon.
    A tanító hangja tétován bukdácsolt a sötétségben.
    - Ki az?
    - Gyere ki, vén szipirtyó! Megjöttem - hallatszott odakintről.
    A tanító köpenyt kapott magára, az ajtóhoz rohant.
    - Mit akar?
    - A vénasszonyt.
    A téli éjszakában kísértetiesen világított az ősz haj és a megszállott szem kútja.
    - Ez egy másik öregasszony - magyarázta a tanító -, rossz helyre küldték, uram. Régtől ismerjük, és…
    A férfi előre lépett.
    - Magát is szétlapítom. Érti!
    A tanító ekkor könnyed érintést érzett a könyökén, lepke könnyűt.
    - Engedjen ki - mondta az öregasszony.
    - De hát nem magát keresi - üvöltötte a tanító. Nem a dühtől ordított, hanem a félelemtől.
    - De igen - mondta az öregasszony-, engem keres.
    Kilépett, becsukta maga után az ajtót. A tanító verejtékezve lapult a fal és a becsukott ajtó szögletébe, mozdulni sem tudott. Tompa puffanás hallott kintről, s ahogy egy liszteszsák a hóra dől. Aztán csend lett. Csillagok csendje.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése