2015. október 1., csütörtök

A Kolbászos

Próbáld ki!


Legjobb csontos karajból készíteni, de csináltam már tarjából és combból is.
  • Disznó karaj egyben kb. 1 kg
  • 4 szál vékony száraz kolbász
  • Békebeli jénai, amibe belefér a húsi, úgy hogy még a tetejét is rá tudjam tenni
  • 2 evő kanál zsír
  • Fűszerek: szegfűszeg (kb. 1 teáskanál), só, bors
  • Víz, amivel felöntöm, de nem árt ha a fele mennyiséget borral helyettesítem 
A karajt hegyes, éles késsel előre megszúrom, ahová a kolbászokat akarom bedugni, így is elég nehéz belegyömöszölni. A jénai aljára kenem a zsírt, rárakom húst, fűszerezem, kicsit belemasszírozom. Vizet öntök hozzá, ami úgy félig ellepi, és a meleg sütőbe rakom.
És sül. Sül. Sokáig sül.
Persze függ a páciens korától is, de én három órát javaslok. Közben forgatom, locsolgatom, pótlom a folyadékot, ha kell.
Ha kész, felszeletelem. Kurkumás rizibizi, vagy krumlipüré nagyon jó hozzá.
A kolbászos sülthús omlósan szétolvad a szánkban. A fűszerek és a füstölt kolbász aromája elegyedik a hússal, és új ízzé állnak össze.
Uu! Jó kaja!

1 megjegyzés: