2017. szeptember 11., hétfő

Majdnem Elixirium Thymi Compositum

Igaz, még a szénanáthával küzdök, de már kész a torok szirupom a téli köhögés ellen.

Gyurin Zsolt receptje:

A KAKUKKFŰ ( Thymus vulgaris )
Készíts magadnak vegyszermentes kanalas orvosságot!
Megfázás, köhögéscsillapítás, hurutoldás....
(Enyhe baktericit és vírusölő hatással is rendelkezik- ám súlyos- magas lázzal, légúti-vagy tüdőgyulladással járó fertőzésben nem helyettesítheti az antibiotikumot.)
Levelét használd! Szárítsd ki. Készíts belőle tinktúrát.( 3 pupozott evőkanál levél annyi 4O%-os vodkával, hogy ellepje ) Áztasd 6 napig. Szűrd le, majd készíts szirupot belőle. 4 rész kristálycukor 2 rész tinktúra... Forrald fel, hagyd kihűlni és máris kész a jól ismert Elixirium Thymi Compositum... a finom ízű kanalas orvosság:))))- természetes változata bróm nélkül! Korlátlan ideig eltartható a magas cukortartalma miatt.... ( A patikai ugyanis ezenkívül brómot is tartalmaz mely a nyákoldás szempontjából nem sok jelentőséggel bír- viszont nemi vágy csökkentésére isteni ) Egészségetekre!

Én kicsit eltértem az eredetitől:

Végy egy fél literes befőttesüveget, szórj belé szárított kakukkfű levelét, hogy félig megteljen az edényed. A kiskertből (jelenesetben a balkonláda) vágj egy-egy friss menta és zsálya szálat. Ezeket is dobd az üvegbe, majd öntsd fel tiszta vodkával. Zárd le, néha rázogasd, de legalább egy hétig ázzon. Az én tinktúrámnak egy hónap is adatott, hála feledékenységemnek és lustaságomnak.
Mikor végre leszűröm, mellé még öntök félliter pálinkát (most meggy) és egy kiló cukrot. Felforralom, hogy sziruppá váljék, és az alkohol tartalom elpárologjon egy picit.
Még melegen üvegekbe töltöm és egyben még egyszer szűröm.

Nem romlik, de kristályosodhat.
Talán így kisebb cukor aránnyal nem járok úgy, mint legelőszőr. Nézd:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése