2016. január 23., szombat

Keksz Art

A keksz jó a teához, jó ebéd előtt, ebéd után, este és reggel.
És végre használhatom a süti pecséteket, mert nem minden tészta alkalmas hozzá. Beleragad a formába, vagy túldagad ütéskor.
Sőt most kipróbálom a mintás kekszet is.
A receptet egy múlt század eleji sárguló könyvből néztem ki, de persze kicsit megváltoztattam az arányokat, hogy kezelhetőbb anyagot kapjak.
Angol keksz

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg puha margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50-60 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

  • A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral sűrű habosra keverem (állaga íze, mint a tojáslikőr, hmm).
    Egy másik tálban kezdem a gyúrást. Először a margarint dolgozom össze 20 dkg liszttel amibe a sütőport is bele raktam. Utána felváltva adagolom hozzá a tojás keveréket és a lisztet. Ragadni fog, de szép lassan, ahogy felveszi a kellő liszt mennyiséget, elválik a táltól és kerek bucivá alakul. Hideg helyen pihentettem, úgy fél órát.
    Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom (2-3 mm), és kezdődhet a szaggatás, formázás, mintázás. Sütőpapírral bélelt lemezen sütöm, forró sütőben 5-10 perc egy adag, de oda kell figyelni! Ha aranybarna a széle, akkor már jó lesz.
    _____________________________________

    Mintát a kekszre!
    Nyomjunk mindenféle alakzatokat a tésztába, hogy egységes mintázat alakuljon ki.
    Jó például a gyerekek gyurmaformázó hengere, a kiszúró minták félig lenyomva, vagy amit dédanyáink használtak, a reszelő elegáns lyukainak lenyomata.

    Ránk van bízva. A lehetőség végtelen.
    Mikor kész a művészi felületünk, valami jó kis keksz alakú kiszúróval kiszaggatjuk,
    megsütjük,
    és megesszük
    az apró alkotásokat.


    Jó adag. Tele lett a sütis doboz.
    Keksz galéria

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése