És végre használhatom a süti pecséteket, mert nem minden tészta alkalmas hozzá. Beleragad a formába, vagy túldagad ütéskor.
Sőt most kipróbálom a mintás kekszet is.
A receptet egy múlt század eleji sárguló könyvből néztem ki, de persze kicsit megváltoztattam az arányokat, hogy kezelhetőbb anyagot kapjak.
Angol keksz
Egy másik tálban kezdem a gyúrást. Először a margarint dolgozom össze 20 dkg liszttel amibe a sütőport is bele raktam. Utána felváltva adagolom hozzá a tojás keveréket és a lisztet. Ragadni fog, de szép lassan, ahogy felveszi a kellő liszt mennyiséget, elválik a táltól és kerek bucivá alakul. Hideg helyen pihentettem, úgy fél órát.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom (2-3 mm), és kezdődhet a szaggatás, formázás, mintázás. Sütőpapírral bélelt lemezen sütöm, forró sütőben 5-10 perc egy adag, de oda kell figyelni! Ha aranybarna a széle, akkor már jó lesz.
_____________________________________
Mintát a kekszre!
Nyomjunk mindenféle alakzatokat a tésztába, hogy egységes mintázat alakuljon ki.
Jó például a gyerekek gyurmaformázó hengere, a kiszúró minták félig lenyomva, vagy amit dédanyáink használtak, a reszelő elegáns lyukainak lenyomata.
Ránk van bízva. A lehetőség végtelen.
Mikor kész a művészi felületünk, valami jó kis keksz alakú kiszúróval kiszaggatjuk,
megsütjük,
és megesszük
az apró alkotásokat.
Jó adag. Tele lett a sütis doboz.
Keksz galéria
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése