Idei sláger a gyömbérszörp volt. VOLT. Mert elfogyott. Főzhetek újat.
Addig a virágszörpöket szürcsölöm.
KUTYULJATOK TI IS!
(Sosem tudtam, hogy ezeket a törpbulizenéket komolyan gondolják, vagy viccnek szánják a zalkotók. Én paródiának kezelem, bár még nem döntöttem el, hogy az énekest, a hupikékeket, vagy esetleg a közönséget gúnyolják-e.
Két dolog biztos. Egy: a Tesóm régen erre a zenére sütötte a palacsintát és nagyon finom lett. Kettő: ha egyszer meghallasz egy ilyen törpösítést, dúdolod és egy hétig vissza-visszatér a fejedbe. A fene.)
- Legalább 25 dkg gyömbért meghámozok, és belereszelem egy lábosba.
- 2 kg cukrot adok hozzá
- 1 dkg citrom savval megszórom
- 2 liter vízzel felengedem
- Össze melegítem, kevergetem, és forrástól 15 percig rotyogtatom.
- Alaposan leszűröm. Üvegekben száraz dunsztba rakom.
- Hígítás 1:5 (Ha szénsavasan kevered, olyan mint a Kanadadráj :)
Tavaszi virág szörpök:
- Szedek egy közérteszacskónyi virágot, lehetőleg eső után a reggeli órákban. Olyan virág jó, ami szépen ki van nyílva, és illatozik. Figyelem a levéltetveket is, mert pár növényt undokul beborítanak.
- Bodza (A tányérvirágzatot használom. A gyalogbodza nem jó!))
- Akác (Csak illatos virág kell, és lecsumázom, mint a ribizlit. Sárga akác nem jó, mérgező!)
- Turbolya (A virágos növény ánizsos levelét is használom)
- Rózsa (még nem próbáltam, mert nehéz tiszta (se permetezés, se tetű) és főleg illatos rózsát szedni)
- Orgona (Jövő tavasszal kipróbálom ezt is)
- 3-4 literes üvegbe rakom a tiszta virágokat.
- 1 evőkanál citromsavat szórok rá (citrom karikákat is rakhatunk bele), és felöntöm hideg vízzel.
- 3 napig letakarva, árnyékos helyen állni hagyom. Néha kavargatom.
- 1 kg cukorral felfőzöm a leszűrt levet. (15 percet forralom)
- Forrón üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba rakom.
- 3-4 literes üvegbe
- 3 marék szárított levendula virág
- Borsmenta ízlés szerint (2 szál elég)
- 1 evőkanál citromsav
- Forró vízzel öntöm fel az üveget, hogy beinduljon a cucc
- 2-3 napig áll. Kevergetem.
- 1 kg cukorral felfőzöm a leszűrt levet. (15 percet forralom)
- Forrón üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba rakom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése