2015. március 8., vasárnap

Gábris leves ungibi módra

Alapléhez:
  • Leves zöldségek
  • 1 üveg (kb. 360g-os) sűrített paradicsom
  • só, bors, cukor, liszt, zsiradék, víz
Húsgombóchoz:
  • 1/2 kg darált hús
  • 1 tojás
  • só, bors, kakukkfű, bazsalikom
  • zsemle morzsa
Galuskához:
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • liszt
  • só, víz
A zöldségeket apróra vágom.
Kb. 4 szál sárgarépa, 2 szál fehér karikázva. Karalábé, zeller zsülienre vágva, vöröshagyma kockázva, plusz egy-két zeller levél.
Egy nagyobb lábos alján zsírt forrósítok, erre dobom a zöldségeket.
Pirítom, sózom, majd liszttel meghintve picit még kavargatom. Ráöntöm a sűrített paradicsomot, felöntöm vízzel, de vigyázz maradjon hely a gombócoknak az edényben, mert tudod: "Minden vízbe mártott test..." stb.
Ízesítem: cukor, só, bors.
Letakarom, és amíg fődögél a leves, addig jól összedolgozom a gombóchoz valókat.
Kevés zsemle morzsát is adok hozzá, épp csak annyit, hogy könnyen tudjak vele dolgozni. Vizes kézzel apró gombócokat formázok, és a lobogó levesbe dobálom, persze csak akkor, ha már a zöldségek megpuhultak.
Amíg a húsgombócok főnek, kikeverem a galuskát és azt is a levesbe szaggatom.
Mikor jó a nokedli, kész a Gábris leves.

Erős paprika bele, friss kenyér hozzá, és ketté áll a fülem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése