2014. november 21., péntek

Az utolsó pogácsa (Tepertős)


HOZZÁVALÓK
Meleg konyha
Tészta:
                • 50 dkg liszt
                • 1 csomag szárított élesztő
                • 15 dkg olvasztott margarin
                • 2 tojás  sárgája
                • 1 teáskanál só
                • 1 teáskanál cukor
                • 1,5 dl langyos tej
Bele:
                • 30 dkg töpörtyű (Nagyon apróra, icipicire vágott, nem túl húsos)
                • 1/2 evőkanál zsír
                • só, bors
Tetejére
                • a tojásfehérje
                • magok (tökmag, szotyi, szezámmag, lenmag stb.)

Jól dolgozzuk össze a tésztánkat, és meleg helyen kelesszük egy órát. Addig van időnk apróra vágni, és kevés zsíron megpirítani a töpit.
Ha megkelt a tésztánk, kinyújtjuk, rápakoljuk a töpörtyűt. Háromszor, négyszer hajtogatjuk, nyújtjuk, hajtogatjuk nyújtjuk. Utoljára úgy ujjnyi vastag (1,5 cm) legyen, és egy nagyobb szaggatóval pogácsákat formázunk belőle.
Begyújtjuk a sütőt. A pogácsákat letakarjuk, és még 15 percig kelesztjük.
A tetejét lekenjük a tojásfehérjével, jócskán meg szórjuk magokkal, meglegyintjük még egy kis tojással, és szép pirosra sütjük, körülbelül 20 perc alatt.

Hogy miért utolsó pogácsa?
Mert mire felkerült ide a recept, addigra csak egy maradt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése