2017. június 21., szerda

Dmitry Glukhovsky: FUTU.RE (könyvjelző)

  • Stílus: 10 pont
  • Tartalom: 10 pont
  • Hatás: 10 pont
  • Hangulat: Tömegiszony, figyelő szemek, nincs hová rejtőzz.
  • Külcsín: 9 pont
  • Újrázás: Soha, soha többé
  • Tanulság: Minek a halhatatlanság, ha a lelked megöregszik, elfárad, elsorvadva kiürül.
Kegyetlen, undorító, rettegett jövőkép. (A pokolba veled Dmitry)
Az ember képes a halhatatlanságra. Mindenkinek joga van a halhatatlansághoz. Kijavították az öregedésért felelős gént. Legyőzték a betegségeket, járványokat, a rákot. Az emberek fiatalok, sikeresek, boldogok.
Biztos?
Európa minden négyzetcentiméterét beépítették. Az ősi városok, mezők, hegyek, folyók végtelen felhőkarcolók egybeolvadó páncélja alatt nyugszik. Európa megtelt.
Népesség korlátozás. Születésszabályozás.
Válassz: te vagy a gyereked éljen. Oké, megkapod a gyorsítót, és marad tíz éved.
Nem jelented be a terhességet? A Falanx megtalál. Mehetsz a levesbe, a kölyködből meg az internátusba kőkemény végrehajtót faragunk, és ő is a Halhatatlan seregben szolgál majd, hogy megtaláljuk az ilyen mocskokat, akik nem tisztelik az életet.
Ellentmondásos kérdések, erkölcsi zsákutca. Ördögi játékok a hatalommal, a hatalomért. Lusta jólét, üres szépség, szűk konfort. Vetített horizont, automata nappal. Hamis érzelmek, igazi műanyag. És tömeg, tömeg, tömeg.
Szerencsére a tökéletes társadalom jól tervezett fogaskerekei közé mindig beakad egy-egy homokszem.
Jan a Falanx megbízható katonája. Az ő szemén át látjuk ezt a borzasztó jövőt. Az ő tépelődései, gondolatai, tévedései, eszmélése miatt olvastam tovább a könyvet. Mert ez egy zsákutca az elbizakodott emberiségnek. Kell lennie valami apró pislákoló reménynek.
RESET.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése