2015. június 18., csütörtök

Rózsavíz


Főleg a keleti konyha használja. Italba, sütibe, illatosítónak, gyógyításra stb.
Engem inkább az eljárás érdekelt. Mert az ottani háziasszonyoknak ez mindennapos szösszenet. Na, én is akarok rózsavizet kotyvasztani, jobban mondva desztillálni!
(Továbbképzés: könyvek, net) Lássuk!




Illatos rózsa:
Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz olyan virágot szerezni, ami nem csak szép, de illatos is és nincs permetezve.
Hűtővíz:
Előre egy nejlon zacskóba vizet fagyasztottam a mélyhűtőben.
Edények:
Széles fém lábos. Annak a közepére egy nehezebb tálka (pl. porcelán).
Ezt körberakom a rózsaszirmokkal és vizet töltök rá úgy, hogy a kis tálka üres maradjon. A lábos tetejére kerül a gömbölyű aljú edény, ami nem ér a kis tálkáig (fémből kéne lennie, de a műanyag is megteszi). Ebbe van a jeges víz.
Lassú tűzön elkezdem forralni.
Ahogy a forró gőz felszáll a hideg edény aljának ütközve visszaalakul cseppfolyóssá, és szépen lecsapódik a középső tálkánkba. A vízzel együtt a rózsa illóolaja is desztillálódik.
A szirmok elszíneződnek és szétmállnak egy idő után. Ha már főzelék szerű, biztos van már elég rózsavizem. Kb. egy óra.
Ha kihűlt, szűröm, üvegbe töltöm.


A konyha, meg az egész lakás Gül baba szagú.

2 megjegyzés: