Az UNDOR
Most
nem a finnyásokra gondolok (ők egy külön téma),
hanem mikor egy-egy íz, szag,
érintés tartós, látszólag érthetetlen undort vált ki belőlünk.
Meg van mindennek az oka
és okozata (ahogy ezt már Pangloss mester is megmondta Candide-nak), csak utána
kell kutakodni a fejünkben, régi emlékek után, családi történetek nyomában. A
gyerekkori homályban sok minden rejtőzhet.
Persze
nem fogom megszeretni a nyers paradicsomot, de az eredményes nyomozás
megmagyarázza a dolgokat,
rendbe szedi kissé a pszihot.
Példa: TÖMEGBALESET
Amikor
még kicsi voltam az Üllői úton laktunk. Jóapámmal sokat sétáltunk a
Ferencváros és a Józsefváros utcáin (a 70-es években még lehetett sétálni).
Néha végig ettük a Körutat, vagy nézegettük a régi házakat, melyiken van árvízállás
tábla, lófej, lövés nyomok, vagy lestük, hogy pakolják a szenet a pincékbe.
Persze útba esett pár kocsma is ezeket is jól ismertem, és korán megtanultam
üvegből, fél kézzel inni a fantát.
Egy
mellékutcából kanyarodtunk ki éppen, jobban mondva indián szökdelve énekeltük a
nemfélünkafarkastól, amikor a Nagyvárad tér sarkához értünk.
Mi ez a csődület?
Autók ácsorogtak, egy teherautó kifarolva, utánfutója felborult, a macskakő
vöröslik a szétloccsant görögdinnye húsos levétől, mert az volt a platón, de dugig.
És a levegőt betölti, a kánikulában mintha már-már erjedő dinnye szaga. Én csak
álltam, bámulva a gyümölcstömeg roncsait, ahogy saját bűzlő vérében fetreng, s
az így belém szívódott szagemlék tartósan kódolta magát.
Alkalomadtán
néha megkóstolom, hátha újra szeretem a görögdinnyét, de nem. Brrr! Nem, nem!
Ráadásul
a rokonait sem bírom: tök, uborka, cukkíni, padlizsán. Ezeknél is visszaköszön
a szagundor, viszont rajtuk segít egy kis tisztítótűz: sülve, főve vagy
savanyítva finomak.
Azt le sem írom, mért első számú közellenség a főtt répa...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése