😋 Szeretem 💖
🍗 Csirkeszárny, comb, bőrös nyak (kb 1,5-2kg)
🍋 Citromlé (kb 2dl)
🍯 Méz (kb 4 evőkanál)
🌿 Gyömbér (lehet szárított por, vagy frissen reszelt)
- Vaj
- só, bors, kurkuma
- csili, petrezselyem
Azért nem írok pontos arányokat, mert az függ az adagtól és az ízléstől.
Egy nagy serpenyőt választok, aminek fémből van a füle, mert a végén bedugom a sütőbe. A vajat megolvasztom, belerakom a csirkedarabokat. Fűszerezem: só, bors, kurkuma és a gyömbér. Felöntöm némi vízzel, átforgatom, és fedő alatt hagyom puhulni.
Amíg rotyog, addig összekeverem a citromlevet a folyékony mézzel.
Ha a húsi kezd puhulni, ráöntöm ezt a levet és jól átforgatom. Csaknem ellepi, ha nem, öntök még rá vizet, majd fedő alatt teljesen puhára párolom.
Begyújtom a sütőt, jöhet a csili és a petrezselyem. Ezzel is óvatosan összekeverem, a kilógó húsdarabokat a szafttal meglocsolom, és a forró sütőben szép pirosra pirítom.
Köretnek a sima főtt krumpli a legjobb, az átlényegült ízeket beszívja és a porhanyós csirkével egyesülve szétolvad a számban. 😍
Wok serpenyőben vajat olvasztok, s ebben pirítom meg a rizst (1 bögre). Sózom és egy kis kurkumát is kap. 2 bögre vízzel felöntöm. Forralom, majd kis lángon, fedő alatt 15 percig főzöm.
Közben apróra vágok egy kápia, vagy pritamin paprikát.
A rizshez keverem, még egy bögre vizet adok hozzá és visszarakom még 8-10 percre.
Ha megfőtt kis mélyedéseket nyomogatok a tetejébe és fürjtojásokat ütök bele, visszarakom a fedőt. 3 perc múlva elzárom, de a meleg lapon hagyom. A wok oldalához pirul az ízes rizs, belül puha, tetején meg ott vannak a finom kis tükörtojások.
Ímígyen szeretem. 😋
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése