2022. május 15., vasárnap

Ken Follett: A katedrális (könyvjelző)

Először a TV sorozatot néztem meg (Magyarországon forgatták). Utána elolvastam a könyvet is, mert nagyon tetszett ez az építés, tervezés dolog, és az építőmester. 💖
Mint kiderült a film történetmenete kissé elhajlott az eredeti írástól, de a szereplőgárda annyira jól el lett találva, hogy nem zavart, hisz a szellemiségét nem másította meg, inkább közelebb hozta.



-Stílus: 10 pont
- Tartalom: 10 pont
- Külcsín: 9 pont  -1 pont, mert pocsék a térkép
- Hatás: 10 pont
- Hangulat: Ebben a sötét, sáros középkorban egy hajszálon múlik az életed, és kevés a bátor, okos, nyitott lélek, akivel együtt mehetsz az úton
- Újrázás: Igen és már olvasom a folytatást
- Tanulság: Mindenkinek kéne egy "katedrálist" építeni

Amíg felépül a katedrális, megismerjük egy kolostor életét, egy város gyarapodását, családok tragédiáit, a politika ingatagságát.
Ugyan a történet számtalan szálon fut, de mindig egybegabalyodnak az életek. Egymásnak adják a stafétát a szereplő, akik már szinte személyes ismerőseink lesznek a vaskos könyv végére.
Éhező építőmester, tettrekész szerzetes, öntörvényű boszorkány, földönfutó grófkisasszony, nagyravágyó püspök, lángoló tehetségű különc, irigy ostobák és dühöngő hatalmasok.
A kora középkori emberek élete nekünk történelem, és nem biztos, hogy mi megközelítenénk helytállásban, vagy túlélésben bármelyiküket is.
Még megtudtam hogy mi az a ványolás, miért nem fedik a csúcsíveket, van könnyező kőzet, s a nők helyzete siralmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése