2018. augusztus 4., szombat

Philip Pullman: La Belle Sauvage - A Por könyve 1. (könyvjelző)

- Stílus: 10 pont 
- Tartalom: 9 pont
- Hatás: 10 pont
- Hangulat: A tudásvágy jóleső éhsége titkokat tár fel, ami újabb kérdéseket vet fel, miközben zuhog az eső.
- Külcsín: 10 pont, külön kiemelve a fejezetképecskéket.
- Újrázás: Persze, persze, de ez a híres trilógia (Az Úr Sötét Anyagai) előzmény-trilógiájának az első kötete, tehát türelmesen várom a folytatást.
- Tanulság: Szeresd a daimon-lelked.

Itt még nem Lyra a főszereplő, hiszen még kisbaba, de körülötte forognak az események.

Miért kerül egy csecsemő az apácákhoz? Ki az apja, anyja? Miért annyira fontos, különleges?
Még számtalan kérdés merül fel a kíváncsi Malcolm kamasz fejében, aki a fogadós fia, a munka és sürgés-forgás mellett éberen figyeli a vendégeket. Tudósok, a Magisztérium hatósági emberei, gyptusok, összeesküvők, gyanús, zavarbaejtő emberek. Nem csoda, ha nyakig belekeveredik. Titkos kémhálózat, elrejtett üzenetek, gyilkosságok, árulás, aetinometer, a Por és mindenféle furcsa elméletek. De helyén az esze, a szíve és van egy remek kis hajója, ami bizony jól jön, amikor hatalmas árvíz zúdul Angliára, s a Temze kilép a medréből. Természetesen a kis Lyrát menti és morcos barátnőjét az özönvíz és az üldözők elől. A végtelen, vad víz sodorja őket velünk együtt veszélyes kalandok felé.

Ebben a világban azt szeretem legjobban, hogy a lelkedet (daimon) nem csak érzed, de látod, hallod, sőt vele mindent megbeszélhetsz, vitatkozhatsz, viccelődhetsz, mert húsvér, beszélő állat alakjában veled van mindig.

Egy újrázást is megérne Az Úr Sötét Anyagai, de most más van soron. Ezért vigasztalásul megnéztem az Aranyiránytű filmesített verzióját. Hm, jó volt, mégis halvány mása a könyvnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése