2018. június 5., kedd

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (könyvjelző)

- Stílus: 10 pont +10 pont a fordítónak (Gálvölgyi Judit)
- Tartalom: 10 pont
- Hatás: 10 pont
- Hangulat: Bizonytalan, magányos, kattant kamasz legyek, vagy higgyek a rémálmoknak?
- Külcsín: 10 pont +10 pont, mert tele van zavarba ejtő régi fotókkal, amik nem csak illusztrációk, hanem szerves részei a történetnek. Sőt a fényképekben megbújó titok az a katalizátor, ami az író fantáziáját beletaszította ebbe az időhurokba.
- Újrázás: Igen, igen. És így-úgy megszerzem a többi részt is, mert folytatódik.
- Tanulság: Azt hiszed unalmas, hétköznapi az életed? Ugyan már! Nézz körül, csak észre kell venned a különleges világot.
__________________________

Jacob gyerekkorát elbűvölte a nagyapja. Meséivel, fura fényképeivel, tárgyaival, lelkesedésével egy színes érdekes világra készítette fel unokáját, ami felfedezésre vár.
De közbeszólnak a szülők, a józanész, a kamaszkor. És a vagány nagypapából szenilis vén trotty lesz, az izgalmas történetekből pedig hazug mesék.
A rémálmok persze maradnak, besötétítve Jacob Porter szürke napjait az úgynevezett felnőtté válás keserves útjain.
Na de nagyapa meghal. Nagypapát megölik. Nagypapát egy szörnyizé tépi szét, és utolsó szavaival újra elülteti Jacobban a kételkedést, hogy mi igaz és mi nem.
Dilidoki, a család, jajszegénygyerek, sárgult levelek, fotók, rejtélyek és rémálmok.
Végül az apja már - engedve a kérésnek - egy walesi szigetre is elviszi fiát, csak hogy szembesítse az igazsággal, hogy észre térítse.
Mondanom se kell, hogy itt kezdődnek (vagy folytatódnak) a kalandok, mert ugyan látszólag csak romok maradtak a múltból, de egy időhurok mindent megmagyaráz (vagy összekever).
Remek karakterek, színes szereplők vonulnak fel a regényben, amit Jacob mesél el szókimondó, fanyar humorral.
__________________________

Tim Burton megfilmesítése látványos ugyan, de csak arra volt jó, hogy felhívja a figyelmem a sokkal árnyaltabb, eredeti könyvre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése